Wie ben ik?

Relatietherapeut Aart Vrolijk

Ik ben Aart Vrolijk, relatietherapeut en coach. Vanaf mijn geboorte speelt de betekenis ‘relatie’ een belangrijke rol. Mijn broer en ik zijn een eeneiige tweeling. Ik heb dit altijd als een bijzondere relatie ervaren: aan de ene kant is er het plezier en de onmiskenbare, bijna onvoorwaardelijke verbondenheid van het samenzijn. Daarnaast is er ook de spanning en het verlangen naar een eigen identiteit. Dit spanningsveld tussen samen zijn én blijven wie je bent speelt een belangrijke rol in de relaties die ik aanga, maar ook in de relaties die ik onderzoek in mijn praktijk.

Mensen spreken vaak over het verbreken van een relatie. Ik vind dat jammer. Je hebt samen een verleden, een verhaal en misschien zelfs wel kinderen. Het is zo waardevol om te onderzoeken of je opnieuw kunt verbinden.

Wie ben ik in mijn relaties?

Hoe je een relatie een andere invulling geeft ondervond ik toen mijn huwelijk strandde. We hebben samen 3 prachtige kinderen en we besloten ons huwelijk te beëindigen, maar onze relatie niet. Het is ons gelukt om dit ‘in liefde’ te doen, het ouderschap te vervullen en samen een nieuwe relatie aan te gaan in de vorm van vriendschap. In dit proces hebben we zicht gekregen op onze eigen blauwdruk, waarom we elkaar hebben ontmoet, wat wij hebben uitgevochten en waarom we nu zijn waar we zijn.

De patronen zullen zich herhalen zolang je niet samen opzoek gaat naar antwoorden om strijd om te zetten in verbinding. Deze weg bewandel ik met mijn nieuwe liefde: wat zegt deze strijd over ons? Hoe kan strijd ons meer verbinden? Na 13 jaar vroeg ik haar ten huwelijk. Deze dag noemen wij de dag van verbinden.

Wie ben ik als vader?

Mijn eigen verlangen naar identiteit, maakte dat wij onze kinderen heel bewust hebben opgevoed. Met voldoende ruimte en begrip voor hun identiteit, temperament, karakterontwikkeling en keuzes, erop vertrouwend dat zij in staat zijn hun eigen weg te kiezen. Of wij als ouders het er mee eens zijn of niet, zij mogen zijn wie ze zijn.

Wie ben ik als relatietherapeut en coach?

Mag ik zijn wie ik ben
Voel ik mij gehoord en gezien
Is er ruimte voor mij
Geef ik ruimte aan jou

Het zijn levensthema’s die relaties beïnvloeden. Niet alleen de relatie met je geliefde, je kinderen, je vrienden en familie, maar op de eerste plaats de relatie met jezelf.

De afgelopen 18 jaar heb ik mij geschoold om als relatietherapeut deze relaties te onderzoeken:

Ik ben aangesloten bij de NVPA en de RBCZ. Dat betekent dat Psychosociale therapie vergoed worden.

Wil je meer weten van mijn opleidingsachtergrond, klik dan hier