Relatietherapie

Waarom relatietherapie? We leven in een tijd van vrijheid. Zo hebben we ook meer vrijheid om uit een relatie te vertrekken, bijvoorbeeld als je je bekneld voelt in de relatie, of niet gehoord of begrepen. Vrijheid is een groot goed, maar komt ook met verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid om voor jezelf of voor je relatie te gaan staan. Hoe je dat samen doet kan ingewikkeld zijn. De gesprekken voelen dan meer als een continue strijd dan als een opbouwende dialoog met wederzijds respect. Daarom ontstaat elke keer weer die onenigheid over iets ‘kleins’, maar er zijn ook die momenten waarin het goed gaat: “Kon ik dat maar vast blijven houden!”

Hoe nu verder?

Partnerrelatietherapie

Relatietherapie laat verrassende dingen van jou en je partner zien. Wat dat betreft zijn jullie een prachtige spiegel voor elkaar. Als je in die spiegel durft te kijken leer je te luisteren, te voelen en te begrijpen wat de relatie betekent en kun je groeien in de liefde voor elkaar. Vaak gaat dat niet vanzelf…

Ik ben een ervaren relatietherapeut en ga met jullie kijken naar de vastgelopen interactie en jullie patronen van communiceren en liefhebben. Ik maak daarbij gebruik van Imago partnerrelatietherapie en Emotionally Focused Therapy (EFT). Beide relatietherapie-methoden onderzoeken de patronen maar ook de emoties en gevoelens die hieronder liggen. Natuurlijk doen we eerst een intake waarin we bekijken wat jullie of jouw vragen zijn en of er voldoende vertrouwen is voor een gezamenlijk vervolgtraject. Een vervolgtraject van relatietherapie kan er zo uit zien:

  • Fase 1 is onderzoeken en bewustzijn creëren over jullie manier van communiceren.
  • Fase 2 is verdiepen en op een andere, meer effectieve manier met elkaar omgaan.
  • Fase 3 is verstevigen van de nieuw gelegde basis.

Graag leg ik nog even kort de belangrijkste methodes uit:

Imagotherapie

Soms ben je zo bezig gehoord te worden, dat je vergeet te luisteren naar de ander. Weet je wel wat er écht speelt bij je partner? Imagodialoog helpt je te verdiepen in de wereld van je partner. Parkeer even je eigen emoties en leer aandachtig te luisteren naar de ander. Je komt erachter dat je partner zaken raakt die je ooit hebt weggestopt. De strijd kan zich omzetten in groei en verbinding.

Emotionally Focused Therapy (EFT)

Het is een patroon dat wij ruzie krijgen over dezelfde dingen. EFT geeft inzicht in de negatieve interactie met je partner. Het helpt je te kijken naar de dieper gelegen behoeftes van je partner en jezelf. Word je weer bewust van je eigen en elkaars behoeftes en verlangens, dan ontstaat er weer begrip en veiligheid om voor oude problemen nieuwe oplossingen te vinden.

Wat anderen zeggen

“Er was een hele mooie open sfeer, waarin ik de meer intuïtieve feedback ‘hoe je overkomt’ vanuit de therapeut heel erg mooi en waardevol vond. Ingaan op de achterliggende gevoelens en emoties, beleven en voelen hiervan door oefeningen heb ik als heel positief ervaren.”

“Dank voor alle inspiratie en coachsessies. Ik heb er nog steeds profijt van.”

“Wat voor mij erg positief was, is dat ik met meer energie uit het gesprek kwam dan dat ik er in ging.”

“Goede therapeut. Prettig in de omgang en samenwerking.
Goede timing en inschatting wat betreft empathie en confrontatie.”